Voćna salata sa preljevom od meda




Sastojci:

  • 80 gr šećera
  • 80 ml vode
  • 50 ml limunovog soka
  • 3 kašike meda
  • 50 gr svježe mente
  • 1 kašika naribane limunove kore
  • 1 kg dinje, isjeckane na kockice
  • 300 gr svježih borovnica
  • 300 gr svježih jagoda
  • 2 kruške, isjeckane
  • 200 gr svježih kupina


Način pripreme:

  • U manju posudu staviti šećer, vodu, limunov sok i med.
  • Kuhati 4-5 minuta, zatim dodati mentu i limunovu koru.
  • Ostaviti sirup da odstoji 30-ak minuta, a zatim ga procijediti.
  • U posebnoj posudi sjediniti pripremljeno voće, preliti ga procijeđenim sirupom, pa sve izmiješati.
  • Posudu poklopiti, ostaviti salatu da odstoji 2 h u hladnjaku, pa poslužiti.