
- 250 g purećih prsa
- 12 zelenih šparoga
- 4 mlada luka
- 1 limun
- 1 francuski kruh
- 1 režanj češnjaka
- 10-ak odkoštenih crnih maslina
- 100 ml suhog bijelog vina
- 1 žličica sušene majčine dušice
- 1 žličica šećera
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
Opis:
Šparoge sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa, a kad im dodate puretinu i mladi luk, osim u zdravlju, uživat ćete i u sjajnom okusu ove salate.
Priprema:
Limun operemo, naribamo mu koricu i sok iscijedimo, šparoge i mladi luk očistimo, operemo i narežemo na prutiće dužine 3 centimetra, a puretinu narežemo na kockice veličine zalogaja. U zdjelicu ulijemo maslinovo ulje, protisnemo češnjak, dodamo sušenu majčinu dušicu i izmiješamo sastojke. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo kockice puretine, posolimo ih, promiješamo i pržimo sa svih strana 2-3 minute. Zatim dodamo narezane šparoge i mladi luk, masline, žličicu naribane korice limuna, šećer, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na srednje jakoj vatri 4-5 minuta. Za to vrijeme kruh narežemo na kriške, ispečemo ih u tosteru i rasporedimo na pladanj za posluživanje. Potom kriške kruha nadjenemo puretinom i povrćem, pokapamo aromatiziranim maslinovim uljem i sokom od limuna te poslužimo.
I to je to, dobar tek!