Sastojci
- 12 kriški mortadele
- 100 g matovilca
- 12 mini rajčica
- 2 tikvice
- 250 g šampinjona
- 1 limun
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Opis:
Prvi pisani trag o mortadeli potječe iz davne 1376. g. i tada je počelo osvajanje svijeta ove poznate salame. Možemo ju koristiti u sendvičima, dodavati u mesne rolade, a kao što će vam ovaj recept pokazati, i u salate.
Priprema:
Mini rajčice prepolovimo, iscijedimo sok od limuna, a tikvice i šampinjone narežemo na prutiće. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo narezane šampinjone i pržimo ih na srednje jakoj vatri, dok ne ispari tekućina koju ispuste. Za to vrijeme u zdjelicu ulijemo maslinovo ulje i sok od limuna, začinimo solju i paprom te izradimo dresing. Nakon 2-3 minute prženja, u tavu dodamo narezane tikvice, posolimo i pržimo još toliko. Na tanjurima napravimo posteljice od matovilca, a na radnu površinu rasporedimo kriške mortadele. Zatim kriške mortadele nadjenemo s po dvije žlice prženih tikvica i šampinjona, začinimo paprom, preklopimo rubove da dobijemo „jastučiće“ i rasporedimo na tanjure s matovilcem. Potom tanjure ukrasimo polovicama mini rajčica, sve zajedno pokapamo dresingom i poslužimo.