Jastučići od mortadele na salati od matovilca



Sastojci

  • 12 kriški mortadele
  • 100 g matovilca
  • 12 mini rajčica
  • 2 tikvice
  • 250 g šampinjona
  • 1 limun
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Opis:

Prvi pisani trag o mortadeli potječe iz davne 1376. g. i tada je počelo osvajanje svijeta ove poznate salame. Možemo ju koristiti u sendvičima, dodavati u mesne rolade, a kao što će vam ovaj recept pokazati, i u salate.

Priprema:

Mini rajčice prepolovimo, iscijedimo sok od limuna, a tikvice i šampinjone narežemo na prutiće. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo narezane šampinjone i pržimo ih na srednje jakoj vatri, dok ne ispari tekućina koju ispuste. Za to vrijeme u zdjelicu ulijemo maslinovo ulje i sok od limuna, začinimo solju i paprom te izradimo dresing. Nakon 2-3 minute prženja, u tavu dodamo narezane tikvice, posolimo i pržimo još toliko. Na tanjurima napravimo posteljice od matovilca, a na radnu površinu rasporedimo kriške mortadele. Zatim kriške mortadele nadjenemo s po dvije žlice prženih tikvica i šampinjona, začinimo paprom, preklopimo rubove da dobijemo „jastučiće“ i rasporedimo na tanjure s matovilcem. Potom tanjure ukrasimo polovicama mini rajčica, sve zajedno pokapamo dresingom i poslužimo.