Osvježavajuća salata za ljetni ručak

salata


Sastojci:
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 15 dkg tostiranog kruha nalomljenog na kockice
  • 30 dkg cherry rajčica razrezanih na pola
  • 1 omanji češnjak
  • Maslinovo ulje
  • 2 žličice vinskog octa
  • Pola krastavca, narezati po dužini na tanke ploškice
  • Svježi celer, sitno nasjeckati
  • 4 rotkvice, tanko narezane
  • Malo svježeg bosiljka
  • Pola šalice peršina
  • Kapari, prema želji
  • Sol, prema želji

Priprema:
  • U zdjeli pokrijte luk hladnom vodom te ga protrljajte među rukama, ocijedite i ponovite par puta puštajući luk u vodi 10 minuta. Ocijedite zadnji put i posušite. Tost posložite u jednom sloju u posudu. Po tome stavite luk i zapecite u pećnici 5 minuta dok tost ne pozlati. Ohladite sve i dodajte rajčice i malo soli. Ostavite 10-tak minuta.

  • Za to vrijeme, nasjeckani češnjak pospite prstohvatom soli te istucite tupim dijelom noža kako biste dobili pastu. Umutite u ulje i ocat. To vam je dressing za salatu.

  • Na ohlađeni tost i luk dodajte krastavac, celer, rotkvice, bosiljak peršin, kapare i prelijte dressingom. Po potrebi dodajte sol i papar.