Topla salata s puretinom, šparogama i mladim lukom

Sastojci:

  • 250 g purećih prsa
  • 12 zelenih šparoga
  • 4 mlada luka
  • 1 limun
  • 1 francuski kruh
  • 1 režanj češnjaka
  • 10-ak odkoštenih crnih maslina
  • 100 ml suhog bijelog vina
  • 1 žličica sušene majčine dušice
  • 1 žličica šećera
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol

Opis:

Šparoge sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa, a kad im dodate puretinu i mladi luk, osim u zdravlju, uživat ćete i u sjajnom okusu ove salate.

Priprema:

Limun operemo, naribamo mu koricu i sok iscijedimo, šparoge i mladi luk očistimo, operemo i narežemo na prutiće dužine 3 centimetra, a puretinu narežemo na kockice veličine zalogaja. U zdjelicu ulijemo maslinovo ulje, protisnemo češnjak, dodamo sušenu majčinu dušicu i izmiješamo sastojke. U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog ulja, dodamo kockice puretine, posolimo ih, promiješamo i pržimo sa svih strana 2-3 minute. Zatim dodamo narezane šparoge i mladi luk, masline, žličicu naribane korice limuna, šećer, ulijemo bijelo vino, promiješamo i pirjamo na srednje jakoj vatri 4-5 minuta. Za to vrijeme kruh narežemo na kriške, ispečemo ih u tosteru i rasporedimo na pladanj za posluživanje. Potom kriške kruha nadjenemo puretinom i povrćem, pokapamo aromatiziranim maslinovim uljem i sokom od limuna te poslužimo.

I to je to, dobar tek!