Sastojci
- 1 patlidžan srednje veličine
- 1 nara
- 1 krastavac srednje veličine
- 1 paprika
- 1 režanj češnjaka
- svežanj peršina
- 1 luk
- sok od limuna
- maslinovo ulje
- po želji: 1 rajčica
Priprema:
Patlidžan probosti vilicom na više mjesta kako ne bi u pećnici eksplodirao. Peći u pećnici oko pola sata na 220° dok ne ‚usahne’. Patlidžan mora potamniti i biti dobro smežuran i ako niste sigurni, probodite ga te provjerite je li mu unutrašnjost mekana. Zamotati u aluminijsku foliju ili jednostavno staviti u lonac i poklopiti.
Pripremiti ostale sastojke. Narezati krastavac i papriku (te rajčicu ako koristite) na jako sitne kockice. Luk i veći dio peršina sitno narezati i sve dobro promiješati. Ako koristite rajčicu dobro ju je narezati pa posoliti i ostaviti minutu-dvije da pusti svoj ukusni sok koji će obogatiti okus ostalom povrću. Pomiješati sol, limunov sok i maslinovo ulje i dobro izlupati vilicom te preliti preko povrća i dobro promiješati.
Patlidžan sada prerezati na dva dijela i izdubiti žlicom i dobro usitniti vilicom. Dodati češnjak, maslinovo ulje i limun i malo soli te kušati.
Prvo ćemo povrće staviti na tanjur za posluživanje, povrh njega začinjeni patliđan i po svemu posuti naru i peršin. Ako po svemu pospemo orahe i poslužimo uz svježe lepinje, dobili smo i osvježavajući lagani ručak ili večeru.